vrijdag 29 juni 2012

Bedankt juf Yasmine

voor de ontelbare keren dat Mila in haar broek had geplast en jij een propere hebt aangedaan...
voor de ontelbare keren dat Mila kaka in haar broek heeft gedaan en jij een propere hebt aangedaan...
voor de leuke ideetjes en knutselwerkjes waar de kindjes mee naar huis kwamen...
voor de leuke moederdag- en vaderdagcadeautjes en versjes...
voor de veel dingen die de kindjes van jou geleerd hebben dit jaar...
voor het vele geduld met ons als we alweer eens iets vergaten te doen of mee te geven...
voor jouw vrolijke zelve elke dag...
voor zeker nog veel dingen die ik nu vergeet...

Daarom krijg je van kleine Mila dit, als aandenken aan haar en het fijne schooljaar je haar bezorgd heb!





Het was moeilijk kiezen, maar uiteindelijk is de keuze gevallen om een reversible bag, weliswaar niet reversible. Want ik heb een de binnenkant zakjes gemaakt voor spullerij in te steken.

Een stempel kon ook niet ontbreken vond ik. Het was al een tijd geleden dat ik dat nog eens gemaakt had en ik had nog wat oefening nodig.

Dit is uiteraard wat de stempel stempelt. Nekeer geprobeerd in zilver (links) en wit (ah rechts eh dan)





En een zakje om de stempel in te steken uiteraard.

ma nog nie echt gestreken...


En volgens schooljaar mag je Mila weer verwachten in het klasje! 

dinsdag 26 juni 2012

Niet voor het slapengaaan...

Wie mij kent zal het kunnen bevestigen, ik ben een smuller. Ik eet graag, en ik eet vanalles graag. Ik heb al es zin in zoute dingen, chips hebben echt iets onweerstaanbaars, maar ik kan evengoed zin hebben in zoet spul.

Vandaag had ik een zoete dag, en wat bleek, ik had genoeg in huis voor overheerlijke muffins! Met vers geplukte aardbeien uit den hof. Ik heb dees hier nie zelf uitgevonden, het is een receptje van een bakkende swing is dun dame, dus Free, merci eh :)

Benodigdheden: een grote koffietas, voor de maten te nemen, en dan doet u dit:

 Meng een kop bloem met een halve theelepel bakpoeder en wat zout.

Neem 120 gr boter, 3/4 kop suiker, een zakske vanillesuiker, een ei en een halve kop zure room. De zure room werd al eens vervangen door verse kaas en da was ook lekker. De verse kaas werd dan vandaag vervangen door Griekse yoghurt en da was ook ferm goe! Meng alles en doe dat natte beslag dan bij de bloem en goed mengen.
Neem dan 1.5 kop aardbeien of ander rood fruit en meng dat er ook nog eens onder.
Verdeel over cakevormkes en bak dan zo een 20-25 min op 180 graden.
De muffins laten afkoelen en die kan je dan nog garneren met een mengeling van verse kaas of zure room of griekse joghurt met mascarpone en bloemsuiker. Ik heb er ook wat sap van aardbei bij gedaan om een roos beslag te krijgen. Die kliederboel steekt u in ne spuitzak, of zoals ik, in een decobol van tupperware die voor het eerst in 6 jaar gebruikt werd! Dan kan u schoon torentjes of sliertjes spuiten op de muffins. Heeft u het nie zo op schoon gespoten sliertjes of nette torentjes kan je dat ook gewoon met een lepel op die muffins kwakken. Ik had nu ook nog roze prinsessenstrooisel liggen en heb daar de garnering nog es mee gegarneerd. En dan komt het beste: de overschotjes opeten! Overschotje deeg, overschotje roze mengeling... Ah, en dit zou ongeveer uw eindresultaat moeten zijn


En dat eet u best niet voor het slapengaan, want van al dat suiker kan u nogal hyperactief worden.

vrijdag 22 juni 2012

Oorlogsverklaring

Ja echt, want ik ben da beu! Elke nacht weer dat terrorisme! Elke ochtend weer de miserie moeten aanschouwen! Dat moet nu maar eens gedaan zijn!
En het erge is dat De Vent den Mila er nog niets, geen klein beetje last van hebben! Awel ikke wel dus! Ok ik ben al content dat Mila daar geen last van heeft, da kindeke...

Dus WEG MET DE MUGGEN!

Ik sta momenteel vol boebels... En moest da beest mij nu gewoon steken en that's it, dan zou ik der nog mee kunnen leven, ma ik reageer blijkbaar vrij allergisch op die rotzakjes en hun beten zodat de kleine bobbelks al snel de grootte hebben van 20 cent, vreselijk jeuken waardoor ik moet krabben er er vervolgens meerdere openkrab waardoor die naast jeuken ook nog pieken. En ze blijven minstens een week en een half lekker zichtbaar staan! Vorig jaar had ik beten die zelfs na 5 weken nog zichtbaar waren, heel erg rood waren en vreselijk bleven jeuken!

Even een stand van zaken:
3 stuks op mijn linkerenkel (geweldige plek om aan te krabben...)
1 stuk op mijn linkerbil
2 stuks op de zijkant van mijn linkerbil
1 stuk op mijn rug
1 stuk op de rechterkaak van mijn gat, de hoogte van de rekker van mijn onderbroek. Dus nee ik lop nie gewoon aan mijn gat te krabben, ik reageer slecht op muggebeten!

Iemand een tip om de smeerlapkes uit te schakelen?

zondag 17 juni 2012

culinair hoogstaande lasagne

Mijne lasagne die ik maak is lekker. Dat wordt me toch verteld, u moet nog niet direct denken dat ik hier aan het stoefen ben op mijn eigen. Ik vind hem zelf ook lekker, maar dat telt niet, want ja ik kan moeilijk over mijn eigen eten zeggen dat het niet te vreten is.

Wat is er dan speciaal en lekker aan? goh, geen idee! Wilt u het ontdekken? awel, ik zal het receptje es neerschrijven ze. Heeft u nie veel tijd? begin der dan misschien nie aan, want alles wat ik hier gebruik is supervers, maar supervers wil ook zeggen: veel werk aan. Ik maak altijd verse saus én verse pasta.

Wat heb je vandoen?

bolognaisesaus (hiervoor kan je ook saus kopen of gewoon je eigen recept volgen):

2-3 courgettes (geen al te grote)
een paprika of 2-3, kleur zelf te kiezen. (Ik neem meestal geen rode omdat de saus al rood is en dat dus nie afsteekt. Het oog wil oo kwat niewaar?)
4-5 wortelkes
4 dozen tomatenblokjes (ok dees is nie vers maar je kan het evengoed doen met verse tomaten)
dooske tomatenpuree
tomatenpassata
een grote ajuin
look, naar goesting
groentenbouillonblokske (ik heb er van knor met basillicum gebruikt)
peper en zout
een kilo gehakt

Pasta:

een pak 00 bloem. Ik den Delhaize verkopen ze dat, is zelfs een Italiaans merk want der staat alleen Italiaanse tekst op.
per 500 gram bloem 5 eieren
olijfolie
zout

Witte saus

Ik maak ie nu met witte rouxkorrels die ik van mijn mama meepik, maar ge maakt dus eigenlijk gewoon bechamelsaus, dus vandoen: boter, bloem en melk.

verdere dingen die nog geen specifieke plek hebben in de lasagne:

mozarella
geraspte kaas
spinazie
hesp
ricotta


En we beginnen!
eerst maken we de bolognaisesaus. Ajuintje en look fijn snijden en stoven in olijfolie. Wortelkes, paprika's en courgetten kuisen, in blokjes snijden en de pot inzwieren. Blikken tomaat bijdoen, evenals de tomatenpuree, een beetje water (ik doe per blik tomaten ook een blik water) en de kruiden en bouillonblokskes. De brokjes groenten laten gaar worden, da kan toch een klein uurke duren, afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de stukken groenten.
Dan kan je kiezen. ik eet graag saus met brokskes dus ik mix de helft van de saus glad en de andere helft brokskes laat ik er zo in. Eet ge nie graag brokskes kan je ze helemaal mixen, en dan doet mijn opmerking inzake rode paprika's bij de ingrediënten er ook nie echt toe.
Gehakt kruimelig bakken in een pan en dan vlees bij de saus doen.

Dit stuk duurt toch wel zeker 1u30. Alle groentjes kuisen enzo, dus mispak u nie aan het kleine stukske tekst dat het maar beschrijft!

Vervolgens stoof ik de spinazie kort in een pan en laat die uitlekken. Ik maak in de lasagne ook een spinazielaagje. Eet u dat niet graag, dan moet u dat dus nie doen.

Dan kneed ik de pasta. Pas op, een arbeidsintensief werkske en ik versta nie waarom er vroeger, toen dino's nog rondliepen enal, werkelijk bakkers waren! Ge moet da es met de hand kneden zo nen deeg! en dan een heel dorp eten van geven!
Dus, voor een groooote lasagneschotel zo een heel pakje bloem, daar djoef je 10 eieren bij, 4 lepels olijfolie en wa zout. En dan kneden maar, tot ge een droge maar homogene deeg hebt. Is het te droog kan je er een scheutje water bijdoen, of nog wat olie.
Die paste verdeel je in bollekes en dan kan je dat aan de hand van een pastamachientje plat rollen. Je kan da, als ge veeeeeel goesting en spieren hebt, ook met ene deegrol doen, maar dat is bijna nie tet doen. Zo een machientje rolt op verschillende diktes de pasta uit. je moet beginnen bij de dikste rol en dan steeds een standje fijner gaan. Waarom?? Omdat die deeg elastisch is maar ook vrij stijf eigenlijk. En als je dat direct op de fijnste stand wil rollen heb je alleen brokkels.
Als de pasta gerold is maak ik de witte saus.

Je maakt die gelijk ge zelf wilt, bij mij is da dus met roux. Als de saus gemaakt is dan roer ik er een hele pot ricotta doorheen. Dat geeft een heel lekkere smaak!

En dan hebben we alles klaar om laagskes te maken.

Neem dan een ovenschaal. Onderaan schep je een laag witte saus, daarom komt dan een eerste vel pasta. Die saus dient ten eerste om da vel pasta er ook nog uit te kruigen, dat dat niet vastbakt aan de pot, en dat vocht van die saus moet ook de lasagnebladeren gaar koken.
Dan een laagske bolognaisesaus, weer pasta erop, een laag spinazie, witte saus, gekookte hesp, laag pasta, terug laag bolognaisesaus, laag pasta en dan overgieten met veel van de witte saus.

Als afwerking snij ik dan schijfkes mozarella die ik boven op de witte saus leg en dan een goeie laag gemalen kaas.
Dat gevaarte steekt ge dan een uur in den oven, en klaar is kees!

Ok, soms ziet da er zo uit, als je bent vergeten dat de grill opstond, ma dat zijn bijzaken!



En nu nog even in de verdediging! ik heb, net voor het posten van dees berichtje, gezien dat ook deze dame lekkere lasagne maakt. Zij had dat blijkbaar al van zaterdag gepost, en ja vreeeed origineel kunt ge mij dan zeker nie noemen! ma mijn berichtje stond wel al van vrijdag geschreven (want ja ik schrijf nu eenmaal soms es op voorhand mijn blogberichten :)) maar gezien het werkelijk bakken van de lasage maar vrijdagavond plaatsvond en ik dan pas een foto kon pakken, ik zaterdag was, plas, boodschappen, een circusbezoek en een etentje bij vrienden te doen had en dat ik vandaag een home-sale had en dan nog de helft van ons dorp moest gaan voorzien van flyers, was het er nog nie van gekomen het bericht te posten! Dus eigenlijk ben ik wel de eerste... en ik post het toch nog, want ik heb er mijn werk ingestoken en ik heb nie voor niets ne lasagne laten aanbranden! Ook al is haar berichtje schooner voorzien van foto's :)

woensdag 13 juni 2012

Hemdjurk 2.0

Een tijdje geleden, in tijden van stress enal, had ik dit jurkje gemaakt voor Mila, om naar het verjaardagsfeestje te gaan van Jitse en Jenne.
Dat was een Japans jurkje, uit een boekske dat ook in maat 90 patronen heeft. Nu ben ik fan van die Japanse boekskes, maar in de meeste beginnen die maten maar te lopen vanaf nen 100. Nu is het al nie simpel te weten met welke maat die 100 daar overeenkomt hier. Maar ik kon zeggen, dat een 100 wel groot uitviel (toch in een rokske die ik ooit es probeerde) en ik kreeg daarin bevestiging bij haar.

Dus maakte ik dat jurkje voor de verjaardag in een 90. Omdat dat kleiner zou zijn dan die 100 en dus beter zou passen. En ja inderdaad, da kleedje paste haar! En nog schoon ook. Nu had het kind besloten om net dan een groeischeut te krijgen en heeft ze dat kleedje maar 2 keer aangehad. Op het feestje zelf en nog es op school. Maar toen zag ik al dat het wel kort was en als ze haar bukte de poep in het zicht kwam! Nu is dat misschien schattig bij een kleine dikke baby, zo van die kleedjes waar hun pampergat justekes in bedekt is, maar is de niet zo schattig bij een kleuter.

Op Van Katoen kocht ik een beetje stof, uiteraard, en daar zat ook deze tussen:








Ik vond het op slag een schoon stofke, voor een schoon kleedje! Maar ik wou er een simpel modelleke mee maken, niet teveel frullen enzo, om de print van de stof tot zijn recht te laten komen, liefst met zakken want Mila steekt nog steeds alles wat ze vindt in haar zakken. En ja ik kwam weer uit bij mijn japans modelleke!

Dus zo geschiedde, het werd een Japans jurkje, met boordekes in de rode gabardine, alle dat was gepland, ma ik had mij es ergens misknipt blijkbaar en ik was te lui om die opnieuw te knippen. Dus is het gewoon rode biais geworden, en da gaat ook. En ik ben der blij mee. Mila is er ook blij mee, maar laten we eerlijk zijn, ze zou het toch moeten aandoen, ook al ziet ze het nie graag :)


appels all over the place! Ik vind het een superleuke vorm, maar ik eet dat eigenlijk niet zo graag. Wel in fruitsla of als appelmoes ofzo, maar een appeltje zo smullen doe ik zelden. En als ik dat doe zijn het enkel granny smiths. Dit weetje over mij krijgt u er dus zomaar gratis en voor niets bij! Lucky you!


knoopje staat net onder de halsbies, voor de eenvoudige reden dat mijn machine het wa moeilijk had met op die bies en mooi knoopsgat maken. De stof en de biais zaten al dubbel door de afwerking van de zijkant en dat was nogal hard.


rimpelkes achteraan.

Ik ben effenaf content, kvind het schoon en zomers. Nu just jammer da we nie op zomervakantie gaan en het hier nogal kakweer is...





maandag 11 juni 2012

onthulling

Even geleden had ik een kleine give away georganiseerd, met de lieftallige Juffrouw Sanseveria als heuglijke winnaar.
De give away was een verrassing, wel nu, het is tijd dat die zal onthuld worden! Wat is het dat Sanseveria mag verwelkomen?? Awel, tis dees:






Ter verduidelijking: tis een boekske, zelf gemaakt, om op momenten van geweldige inspiratie of emotie te pakken en dat moment, tekening, grappig weetje,... in te noteren. Er is een plaatstke voorzien om foto's en kaartjes in te hangen, er zit een enveloppe in met stikertjes en plakprentjes om de boel op te vrolijken, alle, een multifunctioneel ding.
Ok, voor u nu denkt 'amaai wat een ongelooflijk creatief en inspirerend idee is dat!' ga ik u even tegenhouden, want ik heb dat niet zelf uitgevonden... Ik heb er eigenlijk zo eentje gekregen van mijn secret santa deze winter en ik gebruik het heeeeeel vaak! In dat boekje staat al veel geschreven! Ik heb zelfs een stukske van mijn gekregen secret-santa-stof  gebruikt voor dees boekje te maken. Ik vind de stof heel schoon van kleuren en vind het een stoere doch vrouwelijke tekening. Ideaal dus.

Een week of 4-5 geleden had ik mij op Etsy ook es laten gaan en had ik een hele hoop oorringstekertjes, bloemmekes, bollekes en toestanden gekocht om zelf een hele hoop oorringen en ringen te maken.
Daar ben ik es mee begonnen een week of 3 geleden, met al die bloemmekes en bollekes op die stekertjes te plakken... een prutserig en heel irritant werkje want diene lijm blijft werkelijk overal aanplakken!! Maar omdat ik de oorringskes zo tof vind, ook 3 exemplaarkes voor the winning girl! Een paar voor een stoere dag, een paar voor een vrolijke dag en een paar voor een girly dag.
Ik had ook nog ne plakring liggen, daar zwierde ik ook een rooske op en ook die mocht mee in het pakske.

Nu hopen dat het een beetje in de smaak valt, want dat weet je nooit natuurlijk!

woensdag 6 juni 2012

Wat was dat nu ook alweer??

een naaimachine? een overlock? goh, effe denken...

Ja zoiets begon het er in mijn hoofd aan toe te gaan... Ik heb een onmenselijk drukke maand mei achter de rug, een maand met veel leuke dingen, dat wel, maar geen tijd om bezig te zijn met mijn naaiprojectjes... en dat begon te pieken! Echt, dat begon me fysiek zeer te doen!
Dus vrijdag schoot ik in gang, ik ging de Jacobbroek eindelijk es maken. Ik had al bijna 2 maand geleden de gabardine besteld, patroon werd geplakt en getekend, en net toen ik begon te knippen... De bel! (Ok, dat is dik gelogen, er werd op het venster geklopt want ons bel is al zeker 5 maand kapot...) Mijn schoonzusje en schoenbroertje (eerder type broer dan broertje, tis geen klein manneke te noemen) met de kindekes. Jitse had een Ipad gekregen, maar dat ding geraakte niet ingesteld, dus ben ik een hele avond zoetjes geweest met instellen, apps zoeken (wie er nog leuke weet voor kinderen, liefst van de gratis soort mag dat latenweten!) en die installeren en die dan ook uitvoerig testen met Jitse en Jenne.
Ok, ik heb dan niet kunnen voortdoen aan mijn broekje, maar ik heb wel 2 kindekes blij gemaakt en dat is toch veel waard :)

Zaterdag per ongeluk te lang geslapen (lap, weer gelogen zeg!), wa was-, plas- en andere opruimwerkzaamheden ten huize Liezewiezewoes gedaan, toch de stof van het broekske al geknipt, dan nen kilo aardbeien getrokken, kroost eten gegeven en toen was het al 13u en moesten wij bijna vertrekken naar het schoolfeest van ons meid, alwaar zij het beste van zichzelf heeft gegeven in een heuse Kung Foo Finghtingdans en een olifantendans!






Na dat schoolfeest gaan kijken naar de kleurkeuzes van mijn lieve vriendinnetje in het appartement van haar zus (en ze kan der wa van jonges! effenaf schoon gedaan!) en voor je het weet is het 1u en ga je toch beter slapen ipv nog achter die naaimachine te kruipen.

En dan is het zondagmorgen, wil je om 8u opstaan om te douchen en u klaar te maken en om 9u30 te vertrekken naar een vrijgezellendagje aan zee (de laatsten vandejaar!), vraag je om 7u even aan De Vent of de wekker staat (was even naar Mila moeten gaan kijken die haar wolliedollie niet vond), zodat je nie te laat bent, val je weer in slaap en wordt je pas om 9u wakker, van het alarm van je gsm omdat die je om 9u  ging herinneren aan de verjaardag van een vriendin! Dan moet je je even kwaad maken op De Vent (die dat slaapdronken toch nie beseft) omdat die zei dat de wekker wel stond, waarop die mompelt dat hij ook staat, om 9u20... Moet je je heel erg snel kleden en niet douchen want daar is geen tijd voor, nog sneller een andere vriendin gaan oppikken om dan niet te laat te zijn om aan de vrijgezellendag te beginnen. Die was trouwens leuk. veel rustiger dan vorige week, maar wel gezellig!
Om 21u thuis gekomen, een beetje blogs bijgelezen, dan toch nog de douche gepakt en gaan slapen.

En ja op maandag moet ik gewoon gaan werken, dus overdag ook al geen tijd om iets leuks te doen :)
Maar, twas nog eens Sewing is Fun, dus de ideale moment om mijn broekje mee te sleuren en daar verder te werken!
Ik stikte dat het een lieve lust was! ik moest er op he teinde van de avond nog enkel de tailleband inzetten, de elastiek steken en dan omzomen. En awel, ik vind da nu es effenaf een schoon broekske geworden ze!

een blauw paspelke

Straf spul, die gabardine!


geforceerd lachen doe je zo mama!



dubbel gestikte naad voor de stevigheid. Heeft zijn dienst al bewezen


Ik ben vre content met het broekske. Nu wel nog wa aan de lange kant, maar kinderkes hebben de neiging snel te groeien, dus dat komt wel goed. 
Ik ga het broekje zeker nog maken, maar als ik dan terug voor de steekzakjes kies, dan ga ik zie zakjes wel voeren. Nu is dat niet zo, maar ik vind het minder mooi afgewerkt zo.